Advent nabízí pestrou paletu vánočních radovánek

Nasát vánoční atmosféru, koupit nějakou drobnost pro své blízké, setkat se s přáteli. I toto je smyslem tradiční vánočních trhů. Také letos se objeví vánoční městečka ve velkých městech, ty jednodenní i v některých

menších obcích.

dnes 08:00
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník / Josef Pintér

Zatímco Karvinský vánoční jarmark staví na programu pro děti, pohádkách a případně na lidové hudbě, Vánoční městečko v Havířově vsadilo na atraktivní současnou hudební produkci a moderní kapely. V průběhu tak budeme moci slyšet kapelu Divokej Bill, Michala Hrůzu, zpěvačku Tanju, kapelu Jelen, Martu Jandovou, Mirai nebo Wohnout.

Kromě hudby budeme moci v rámci vánočního městečka v Havířově navštívit také mnoho workshopů nebo propagaci organizací ADRA či Armáda spásy. Vánoční strom budou rozsvěcovat v sobotu 1. prosince.

Pro Karvinský vánoční jarmark vytvořily program také děti z karvinských škol a mateřských školek, případně z hudebních kurzů městského domu kultury. Ve velké míře se také podílí sborové studio Permoník a nebude chybět ani rádio Čas Rock a jeho klasická show. Vánoční strom se v Karviné rozsvítí v neděli 9. prosince.

„Atmosféru vánočního jarmarku dokreslí i dobové atrakce jako historická tržnice, kde bude možnost na vlastní oči spatřit lití olova, nebo práci kováře na otevřené výhni, mincovnu a ukázky ražby. Dále bude k vidění ovčinec, zvonička, Ježíškova vánoční pošta a lidé budou moci ochutnat slezskou zabíjačku,“ prozradila Olga Humplíková, ředitelka karvinského městského domu kultury.

V Orlové bude vánoční strom svítit už od 30. listopadu, přičemž dominanta Vánoc bude stát poblíž orlovského městského úřadu. V neděli 2. prosince se pak bude v rámci zahájení času adventního konat v Areálu letního kina v Orlové-Lutyni rozsvícení adventního věnce s doprovodným programem.

V rámci celého okresu se města i obce snaží vyhovět požadavkům a přáním obyvatel a zpříjemnit jim tento čas klidu a pohody. V Českém Těšíně se taktéž vánoční stromek rozsvítí 30. listopadu, opět bude následovat doprovodný program. V Doubravě zase světlo zažehne 8. prosince, součástí programu bude i ohňostroj. A například v Petřvaldu proběhne rozsvícení stejně jako v Havířově 1. prosince.

„V Rychvaldu letos vánoční strom z technických důvodů nebude. Pořádáme pouze živý Betlém 15. prosince na Náměstí Míru,“ řekl starosta Milan Starostka.

Většinu vánočních programů v okrese bude doprovázet současná i lidová hudba, mnoho vystoupení v rámci spolupráce se školami a školkami a také workshopy organizací. Vánoční atmosféra letos do ulic přiláká opět velké množství lidí, kteří chtějí adventní čas trávit společně a kulturně.

Rozsvícení vánočního stromu v jednotlivých obcích
Těrlicko 28. listopadu
Orlová 30. listopadu